Alla inlägg den 30 mars 2009

Av Viktoria - 30 mars 2009 21:50

Idag är det många unga människor som dagligen transporterar sig mellan skola, vänner, ungdomsgården, träningen på kvällen mm.

Kollektivtrafiken är då ett säkert och ibland nödvändigt alternativ för många att nyttja. I vårt växande samhälle idag finns många starkt trafikerade vägar som vare sig barn eller deras föräldrar vill att de ska röra sig nära. Självklart uppmuntrar vi den dagliga motionen, fast i vissa situationer kan många vägar vara förenade med fara. Tyvärr är det många som får cykla istället för att åka kollektivt till kompisen eller promenera till skolan när inte föräldrarna har möjlighet att själva skjutsa. Det är många familjer som idag har en ansträngd ekonomi som gör att ett busskort blir en stor utgift i vardagen.

Vi anser att alla barn samt gymnasieungdomar ska få åka gratis kollektivtrafik. Det är ett stort stöd för den enskilde personen medan det är en väldigt liten kostnad för kollektivtrafiken.

Detta gynnar inte bara ekonomiskt som trygghetsmässigt & utvecklar den sociala utvecklingen & tillgängligheten till en meningsfull fritid.

Vi uppmärksammar även att det är alldeles för ofta barn och ungdomar får betala eller själva ordna sin skolskjuts eller gå! Många kommuner har en kilometergräns som bedömer om man får gratis skolskjuts eller inte. De som inte har råd att betala kan istället råka utsätta sig för fara genom att vistas kring riskfyllda vägar. Detta blir en orättvisa som ingen vill stå till svars inför.

I skollagens § 7 står: Hemkommunen är skyldig att sörja för att det för eleverna i grundskolan anordnas kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållandena, funktionshinder hos en elev eller någon annan särskild omständighet.

Ändra skollagen så att skolskjuts är kommunens ansvar och att den ska vara gratis. I och med barnens skolplikt är detta deras rättighet!

  

Viktoria Wikström

Förbundsstyrelseledamot

Unga Örnar

Ovido - Quiz & Flashcards